Sofraların Vazgeçilmezi Yöresel Tarhana Çorbası Nasıl Pişiril? Tarhana Çorbasının Malzemeleri Neler?
Tarhana çorbası, Türk mutfağına ait çorbalar arasında sofralarda sıklıkla yer almaktadır. Özellikle kış aylarında tüketilen tarhana çorbası yılın her mevsimi tüketilmek için uygundur. Tarhana çorbasının malzemeleri, nasıl yapıldığı ve sunuşu.
Tarhana çorbasının kökeni Orta Asya Türklerine dayanmaktadır. Yöresel tarhana çorbası tadı ekşidir. Çorbadaki bu ekşilik, tarhana yapımında kullanılan yoğurttan gelmektedir. Yöresel olarak yapılan tarhana çorbasında kalın tarhana kullanılmaktadır. Kahramanmaraş’a ait olan bu lezzetin yapımı ise oldukça kolaydır.
Tarhana Çorbası İçin Gerekli Malzemeler Neler?
Yöresel tarhana çorbası yapımında kullanılan tarhana önemlidir. Çorba için kalın serilmiş tarhana kullanıldığı gibi toz haline getirilmiş tarhana da kullanılabilir. Fakat Kahramanmaraş’a ait tarhana çorbası için kalın serilmiş tarhanaların kullanılması daha doğru olacaktır. Çorba yapımında gerekli olan malzemeler:
- 2 çorba kasesi tarhana
- 2 litre sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
Tarhana Çorbası Sosu İçin Gerekli Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- 4 - 5 diş sarımsak
Tarhana Çorbası Yapımı
Yöresel tarhana çorbası yapımı için öncelikle 2 çorba kasesi tarhanaya ihtiyaç var. Eğer tarhana çorbasının kıvamının koyu olması isteniyorsa kullanılan tarhana miktarı arttırılabilir. Tarhana çorbası yapımında önemli bir nokta bulunmaktadır. Tarhanalar 1 saat kadar ılık suda bekletilirse hem tüm aromayı suya bırakır hem de daha kısa sürede pişirilir. Tarhanaları suda bekletmek için çok fazla su kullanmaya gerek yoktur. Tarhanaları suyla kapatmak yeterli olacaktır.
Derin bir tencereye tarhanaları suyuyla birlikte koyduktan sonra 2 litre kaynamış su ilave edilir. Yaklaşık 15 - 20 dakika yüksek ateşte kaynatılan tarhanalara tuz ilave edilir. Eğer tarhanaların tane tane kalması istenmiyorsa blender ile tarhanalar geçirilir. Blender işleminden sonra 20 dakika kadar kaynatmaya devam edilir. Fakat blender işleminden sonra çorbayı orta ateşte kaynatmak gerekir. 20 dakika kaynama süresinin ardından tarhana çorbası ocaktan alınır ve sos yapılır. Sos için tavanın içerisinde yağlar eritilir ve karıştırılır. Tereyağı kullanmak zorunlu değildir.
Tereyağı kullanılmıyorsa 1 yemek kaşığına yakın zeytinyağı eklenebilir. Yağ ısındıktan sonra ezilmiş sarımsaklar tavaya eklenir. Sarımsakları yakmamak önemlidir. Bu nedenle sarımsaklar tavaya atıldıktan sonra çok beklememek gerekir. Sarımsakların ardından kuru nane eklenir. Pul biber kullanmak zorunlu değildir. Sos, doğrudan tencereye dökülebilir. Aynı zamanda tarhana çorbası servis edilirken tabakların üzerine sos dökülerek çorba sunumu yapılabilir. Çorba, kış aylarında sıcak olarak tüketilebildiği gibi yaz aylarında soğuk olarak da tüketilebilir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.