Patlamış Mısır Meğer Panzehirmiş! Yanlış Yöntemle Zehir De Olabilir

Patlamış Mısır Meğer Panzehirmiş! Yanlış Yöntemle Zehir De Olabilir

Lif açısından zengin, düşük kalorili ve antioksidan deposu patlamış mısır, doğru hazırlandığında sağlıklı bir atıştırmalık olabilir. İşte sağlıklı tüketim için püf noktaları.

Basit bir atıştırmalık, uzun ömürlü olmanın sırrı olabilir! Uzun ömür üzerine araştırmalar yapan uzman Dan Buettner, lezzetiyle adeta kendisine hayran bırakan bu besinin "100 yaşına kadar yaşamanın en iyi atıştırmalığı" olduğunu iddia ediyor. Yüksek lif ve polifenol içeriği, uygun fiyatı, kolay hazırlanması ve depolama kolaylığı gibi özellikleri, ona 'uzun ömür atıştırmalığı' statüsü kazandırıyor.

Buettner, özellikle 'Mavi Bölgeler' üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir isim.

Bu bölgeler, dünyada insanlar arasında olağanüstü uzun ve sağlıklı yaşamlarıyla ünlü olan yerler. Japonya'daki Okinawa'dan, İtalya'daki Sardinya'ya kadar geniş bir coğrafyaya yayılmakta.

patlsmis.jpg

PEKİ NEDEN PATLAMIŞ MISIR?

"En iyi uzun ömür atıştırmalığı belki de zaten mutfağınızda var," diyen Buettner, sözlerine şöyle devam etti: "Hava ile patlatılmış patlamış mısır, lif açısından zengin, kompleks karbonhidratlar içeriyor ve hatta birçok sebzeden daha fazla polifenol barındırıyor. Hem bütçe dostu, hem kolayca hazırlanabilir, hem de en önemlisi çok lezzetli. Yüzyıl yaşayanların onayladığı bir atıştırmalık."

missir.webp


PATLAMIŞ MISIR NEDİR?

Patlamış mısır, bir çeşit mısır ürünüdür. Zea mays everta adı verilen ve yalnızca patlayan mısır türü olan bu mısır, vahşi bir ot olan mısırdan türetilmiştir. Çoğunlukla Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Batı bölgelerinde yetiştirilir. Patlamış mısır yapma süreci, mısırın hasat edilmesi, kurutulması ve çekirdeklerinin çıkarılmasıyla başlar. Çekirdekler kuruduktan sonra temizlenir, ayrılır ve pişirilmeye hazır hale getirilir.

patlak.webp

PATLAMIŞ MISIR NASIL SAĞLIKLIDIR?

Amerikan Kalp Derneği, patlamış mısırı "etkili bir sağlıklı atıştırmalık" olarak tanımlar. Hava ile patlatılmış patlamış mısır, bir bardakta yalnızca 30 kalori içerir, yağ ile pişirildiğinde ise 35 kaloriye çıkar. Hafifçe tereyağlı patlamış mısır bile sadece 80 kalori içerdiğinden düşük kalorili bir seçenek olarak öne çıkar.

Bir tam tahıl ve kompleks karbonhidrat kaynağı olan patlamış mısır, sindirilmesi daha uzun sürdüğünden daha uzun süre tok tutar. Ayrıca genellikle yapay tatlandırıcılar ve katkı maddeleri içermez, kolesterol veya doymuş yağ seviyelerini yükseltmez.

Folat, niasin, riboflavin, tiamin, pantotenik asit, B6, A, E ve K vitaminleri açısından zengin olup, tek bir porsiyon 8% demir ihtiyacını karşılar. Ayrıca bir bardak patlamış mısır, İngiltere'deki günlük 30 gram lif önerisinin 1.15 gramını sağlar. İngiltere'deki insanların %90'ı günlük yeterli lif tüketmiyor.

Bir diğer önemli faktör ise polifenoller. Bu antioksidanlar, sebze ve meyvelerde bulunan bileşiklerdir ve kanser riskini azaltmaya yardımcı oldukları, genel sağlığı destekledikleri düşünülmektedir.

misir.webp


OLUMSUZ YÖNLER VAR MI?

Ancak dikkat edilmesi gereken bir durum da var: Sinemadaki patlamış mısır, evde hazırladığınız patlamış mısırsdan oldukça farklı olabilir. Rhode Island Üniversitesi Beslenme ve Gıda Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Maya Vadiveloo, "Patlamış mısır düzgün hazırlandığında oldukça iyi bir atıştırmalıktır. Ekonomiktir, oldukça lezzetlidir ve sağlıklı bir seçenek olabilir," diyor. Ancak sinemada satılan patlamış mısır oldukça farklıdır.

Bir sinema patlamış mısırı tek başına 1.090 kalori ve 2.650 miligram sodyum içerebilir. "Hatta küçük bir sinema patlamış mısırı bile çok fazla kalori ve yüksek oranda tuz içerir," diyen Vadiveloo, "Sodyum, hipertansiyon ve felç riskinin başlıca sebeplerinden biridir, bu yüzden kalp hastalıkları açısından dikkat edilmesi gereken bir faktördür" diye ekliyor.

Sinemada satılan patlamış mısırlar genellikle sağlıksız yağlarla patlatılır, örneğin kanola yağı ve buna eklenen tatlandırıcılar ve kimyasallar ile hazırlanan patlamış mısırlar daha da zararlı hale gelir. Ayrıca, bazı mikrodalga patlamış mısımlarında bulunan diasetil kimyasalı, 'patlamış mısır akciğeri' olarak bilinen hastalığa yol açabilir. Bu hastalık, nefes darlığı ve hırıltı gibi belirtilerle kendini gösterir. Diacetyl, peynir, tereyağı, yoğurtta da bulunur, ancak bu kimyasal maddelerin fazla miktarda solunması durumunda ciddi sağlık problemleri yaşanabilir.

Sonuç olarak, evde hava ile patlatılmış patlamış mısır, sağlıklı ve lezzetli bir atıştırmalık olabilirken, sinemada satılan patlamış mısırların içerdiği yüksek kalori ve tuz seviyesi, sağlığımız üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.