Memur ve Memur Emeklisi Çok Sevinecek! Maaşlara ve İkramiyelere Zam Geliyor...
Memur ve emeklilere müjde! Maaş, emekli aylığı ve ikramiyelerinde büyük artış kapıda. 3600 ek gösterge kapsamının genişlemesiyle memur maaşları ve ikramiyeler temmuz ayında daha fazla branşta artış gösterecek.
Maaş zammına yapılacak olan güncellemenin yanında 1.dereceye yükselen herkese 3600 ek gösterge piyangosu da vuracak... Yeni düzenlemeden ilk etapta 470 bin memurun faydalanması bekleniyor.
Devlet Memurları Kanunu'nda memurların kıdemlerini tanımlayan puanlama sistemine kademe, derece adı veriliyor. İki yıllık üniversiteden mezun olanlar 10. derece ve 2. derecede göreve başlıyor ve en çok 1. dereceye kadar yükselebiliyor.
Temmuz 2022'de hazırlanarak yılbaşında yürürlüğe giren ek gösterge düzenlemesiyle 1. dereceye kadar yükselen tüm çalışanların ek göstergesi 600 puan artırılmıştı. Öğretmen, polis, hemşire müdür gibi bazı meslek gruplarının ek göstergeleri 2200 veya 3000'den 3600'e çıkarılmıştı.
15 Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe giren yasal düzenleme 3600 ek göstergenin birinci dereceye gelen herkesi kapsayacağı şekilde yeniden düzenleniyor.
YASA TEKLİFİ HAZIRLANDI
Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek göstergenin birinci dereceye gelen herkesi kapsayacak şekilde düzenlenmesine ilişkin yasa teklifini hazırladıklarını belirtti.
Bakan Bilgin, "3600 ek göstergeyi, birinci dereceye gelen bütün çalışanların müktesep hakkı olarak düzenlememiz gerekir. Onu o günkü şartlarda yapamadık ama bu konuda dosyamız da çözüm yolumuz da hazır. Meclisin gündeminde yer alacak ilk tekliflerden birisi bu olacak" dedi.
HEM AYLIK HEM İKRAMİYE ARTACAK
Ek göstergelerin yükselmesiyle hem aylık hem de ikramiyelerde artış olacak.
Kamuda çalışan şef, araştırma ve planlama uzmanları, teknikerler ve müdürün üzerinde olan uzman personeller de yapılan düzenlemeyle ek gösterge hakkına kavuşacak.
Kamuda çalışanların maaşları 15 Ocak itibarıyla ek gösterge üzerinden ödenmeye başladı. Ek göstergesi 3000'den 3600'e çıkan 25 yıllık çalışanın aylığına yaklaşık 2 bin 115 lira, 30 yıl hizmeti olana da 2 bin 240 lira zam yapıldı.
İkramiyelerde ise en az 53 bin lira artış olacak. Ek göstergesi 2200'den 3600'e yükselip 25 yıl hizmeti olanlar 2 bin 463 lira, 30 yıl hizmeti olanlar da 2 lira 587 daha fazla ikramiye alıyor.
Ek gösterge düzenlemesinden yararlanacak kamu çalışanları ve memur emeklileri öncelikle enflasyon, toplu sözleşme farkı ve ek zam alacak. Bu zamların üzerine 3600 ek gösterge zammı eklenecek.
470 BİN KİŞİ YARARLANACAK
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tombul, yapılacak düzenlemeyle doğrudan 470 bin kişinin 3600 ek göstergeden faydalanacağını aktardı.
Tombul, "Geçen yıl yapılan düzenlemeyle öğretmenler, şube müdürleri, polisler, din görevlileri iki yıllık ön lisans mezunları ek gösterge aldı. Ek göstergesiz memurlar da vardı. Onlar da 600 puan alarak faydalandırıldı. Dışarıda kalan şefler, memur, teknikerler var. Ön lisans mezunları olmalarına karşın birinci dereceye yükselen 470 bin kişi yararlanamadı. Bunların kapsam içine alınması gerekiyor. Birinci dereceye çıkan bütün memurlar ek göstergeden yararlanacak" dedi.
ÇALIŞMA SAATLERİ KISALACAK MI?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, diğer ülkelerde uzun süredir gündem olan ve pilot uygulamalardan tam uygulamalara geçilen çalışma süresi kısaltma düzenlemelerinin ülkemizde de hayata geçmesi gerektiğini ifade etti. Bakan Bilgin, uzun çalışma sürelerine dikkat çekerek, İngilizlerin 6 saat mesai saati uygulamasında pilot bir çalışma yaptığını, dünyanın diğer pek çok ülkesinde de bu çalışmaların yapıldığını hatırlattı.
Bilgin, "Çalışma sürelerinin halen sanayi çağının başlangıcında talep edilen 8 saat civarında kalması mümkün olabilir mi, açık ki olamaz." diyerek "Dolayısıyla biz Türkler de çalışma hayatımızı modernize ederek çalışma sürelerinin yeniden daha insani şartlarda, emeğin verimliliğini birim verimliliğindeki artışı dikkate alarak yeniden düzenlemek durumundayız. İnsanlar kendilerine daha fazla zaman ayırabilecek" dedi.
Bakan Bilgin, sözlerine şu ifadeleri ekledi: "Biz Türkler de çalışma hayatımızı modernize ederek çalışma sürelerinin yeniden daha insani şartlarda, emeğin verimliliğini birim verimliliğindeki artışı dikkate alarak yeniden düzenlemek durumundayız. İngiltere'de bir pilot çalışma yapıldı ve 6 saat uygulamasına geçildi. 6 saatten sonra bunun da yetersiz olduğu için 5 saat denemesi yapılıyor. Dünyanın pek çok yerinde başta akademisyenler olmak üzere bu çalışmalar yapılıyor."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.