Meclisten Onay Geldi! 4A, 4B, 4C, SSK ve Bağ-Kur'lulara Hiç Çalışmadan Ödeme Verilecek! İşte Detaylar...
Emekli olmak milyonlarca çalışanın en büyük hayali olmaktadır. Bu anlamda çalışmayan vatandaşlarda eğer isterlerse emekli olabilirler. İsteyen kişiler dışarıdan prim ödeyerek emekli olabiliyorlar. Fakat bunun bazı şartları var ve haberimizde verdik.
Sigorta girişi tespit edilen ancak hastalık gibi birtakım zaruri sebeplerden ötürü işinden çıkmış ve iş yaşamına geri dönememiş kimseler de prim ödemesi yaparak emekli olma hakkına kavuşabiliyor.
Eğer bir dönem için çalıştıysanız ve emeklilik yaşınız geldiyse kesinlikle bir SGK genel müdürlüğüne gidip bu husus ile ilgili yardım istemeyi unutmamalısınız.
Çalışmadan Emekli Olma Formülü
Çalışmayan kimselerin emekli olmak bağlamında kullandığı en çok tanınan teknik dışardan prim ödemektir. İsteğe bağlı sigortalılık denilen bu teknikte kişi kendi primini aylık olarak yatırarak emekli oluyor. Tabi ki burada Bağ-Kur 'lu emeklilik koşulları geçerli oluyor.
Bu amaçla isteğe bağlı prim yatıran kimsenin SGK'lı birine göre daha çok prim günü olması lazımdır. Ancak böylece kişilerin yaşlılıkları garanti altına alınmış oluyor. Prim oranları ise asgari ücrete göre belirleniyor. Yani asgari ücret arttıkça prim ücretleri de artacaktır.
Bunun haricinde minimum 1261 gün prim ödemesi tespit edilen ve daha sonra işe devam etmeyen kimseler de kalan prim borçlarını ödeyerek emekli olabiliyorlar.
İsteğe Bağlı Sigorta Başvuru Nasıl Yapılıyor?
İsteğe bağlı emekli olmak veya prim günü ödemek amacıyla tek yapmanız gereken en yakın SGK yinel müdürlüğüne gitmek ve bu bağlamda bir dilekçe doldurmaktır. Bu prosedürü yaptıktan her ay SGK'nın mobil ödeme sistemi üstünden veya PTT şubelerinden priminizi yatırarak emekli olmaya gün ve gün yaklaşırsınız.
2023 yılındaki asgari ücrete yüzde 54,66 zam yapıldı. Buna göre, en düşük isteğe bağlı sigorta primi 3218,4 lira, en yükseği de 24 bin 144 liraya çıktı. Unutmayın ki ne kadar yüksek prim öderseniz emeklilik maaşınızda ona göre değişecektir. Daha evvel çalışmış olan kimselerde aynı biçimde yine müdürlüklerden müracaat yapıp ödemedikleri primleri borçlanma yoluna gidebilirler.
İsteğe Bağlı Sigorta Kimleri Kapsar?
Türkiye'de ikamet edenler ile Türkiye'de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından; 5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan,
Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar,
Kendi sigortalılıkları nedeniyle Türkiye'de sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük ve yaşlılık aylığı almayanlar,
18 yaşını dolduranlar.
Kanunun yürürlük tarihinden önce mülga kanunlara göre isteğe bağlı sigortaya devam edenler, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın Kanun kapsamında isteğe bağlı sigortalılıkları devam ettirilecektir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.